Tilbake
Markus Haugen

Markus Haugen

EU-taksonomien har kommet for å bli – og den vil forandre hvordan vi vurderer og forstår bygg- og byggrelaterte investeringer

EU-taksonomien har kommet for å bli – og den vil forandre hvordan vi vurderer og forstår bygg- og byggrelaterte investeringer

Det er ikke lenger nok at en bygning er energieffektiv. Den må i tillegg til dette, være bærekraftig på tvers av hele livsløpet og ikke forårsake skade på andre miljøområder. For at et bygg skal regnes som grønt etter EU´s kriterier, skal det ikke bare bruke lite energi, det må også være tilpasset fremtidens klima, ta hensyn til vannbruk, avfall og materialvalg. Det må også oppføres på riktig sted.


Hva betyr dette i praksis?

Her er en enkel innføring i hvordan taksonomien påvirker kravene til nybygg, rehabilitering og transaksjon, og hva profesjonelle aktører bør vite når bygg skal vurderes, finansieres eller selges.

EU definerte i 2023 seks overordnede miljømål i taksonomien, som totalt utgjør rammer for hva som skal regnes som bærekraftig økonomisk aktivitet. Disse er:

  1. Begrensning av klimaendringer
  2. Tilpasning til klimaendringer
  3. Bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og marine ressurser
  4. Overgang til en sirkulær økonomi
  5. Forebygging og bekjempelse av forurensning
  6. Vern og gjenopprettelse av biologiske mangfold og økosystemer

For eiendomssektoren gjelder taksonomien for nybygg, rehabilitering, kjøp, eierskap, drift og forvaltning av bygg. Kravene gjelder foreløpig for store foretak, særlig de med over 500 ansatte, men får stadig større betydning også for mindre aktører gjennom finansiering og markedskrav.


To nivåer av analyse: portefølje og enkeltbygg

For profesjonelle eiendomsaktører handler bærekraftsvurdering om er enn ett prosjekt eller enkeltbygg. Et prosjekt må vurderes selvstendig, men også i porteføljekontekst.

På porteføljenivå ser man på hvordan hele eiendomsporteføljen er strukturert:

  • Er det brukt holdingselskaper?

  • Hvordan er belåningen lagt opp?

  • Hvor stor andel av eiendommene kan regnes som “grønne” etter EU´s kriterier?

På objektnivå (enkeltbygg) vurderes hver enkelt eiendom etter kriterier:

  • Er energibehovet lavt nok?

  • Er eiendommen egnet for grønn finansiering?

  • Er den i tråd med taksonomien, for eksempel når det gjelder materialbruk og energiklasse?


Strenge krav til nybygg:

Hvis du skal utvikle et nytt bygg, stiller taksonomien noen grunnleggende krav. For det første må bygget ha et energibehov som er minst 10% lavere enn det som kreves etter dagens forskrifter (nZEB-nivå ). I tillegg må bygget ha gyldig energimerke.

Dersom bygget er over 5000m^2, må man også kunne dokumentere lufttetthet og termografering, og ikke minst kunne gjennomføre en full CO2 beregning for hele byggets livsløp. Dette følger av EU-kommisjonens delegerte forordning (2024/102), og inkluderer alt fra materialproduksjon og byggeplassavfall, til drift og rivning av bygg.


“Do no significant harm”:

Taksonomien sier: selv om bygget er energieffektivt, må det samtidig ikke ødelegge andre miljøverdier.

Dette betyr blant annet:

  • Minst 70% av byggeavfallet må være egnet for materialgjenvinning
  • Farlige stoffer som står på EUs REACH-liste er ikke tillatt
  • Materialene du bruker innendørs må være lavtemmiterende
  • Bygget må tåle fremtidens klima
  • Det kan ikke bygges på jordbruksjord, verneområder eller skog som er definert etter EUs kriterier

Med andre ord – i møte med taksonomien må eiendomsprosjekter fremstå som effektive, robuste og miljøvennlige - men det sier lite om hvordan de ivaretar kulturelle kvaliteter eller sosiale behov i samfunnet.


Rapportering – hvem må følge opp?

Etter regnskapsloven § 2-3 må store foretak, dvs foretak med mer enn 500 ansatte samt børsnoterte SMB-er nå rapportere på bærekraft, dette inkluderer også taksonomi. Datterselskaper kan unngå dette dersom morselskapet tar ansvaret og oppfyller kravene til attestasjon og publisering.

I dag er taksonomien fortsatt frivillig for mange, men ved å føre økonomiske insentiver, kan bevisstheten rundt kravene øke på sikt. I praksis vil det basert på dette, i fremtiden være umulig å få bankfinansiering uten å vise til taksonomioppfyllelse og bærekraftsdokumentajson.


Hva kan Easy Eiendom bidra med?

Blant annet skal vi hjelpe våre kunder med å:

  • Filtrere eiendommer etter taksonomirelevans
  • Vurdere grønn andel av porteføljen
  • Lage rapporter for grønn finansiering og investordialog

Taksonomien handler nemlig ikke bare om lovverk- men om verdi, risiko og fremtidens attraktivitet. Eiendommene som ikke oppfyller kravene, vil i fremtidig perspektiv tape i markedet. Easy skal blant annet gjøre det enklere å vite hvilke som faktisk gjør det.

Easy Eiendom Logo
Copyright © 2025 Easy Eiendom AS
All rights reserved